Atributiile compartimentelor functionale din cadrul OCPI Caras-Severin se stabilesc prin Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 1.445/2016 privind aprobarea organigramei oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară, a Centrului Naţional de Cartografie, precum şi a regulamentelor de organizare şi funcţionare ale acestora
Anexa 2 – Regulamentul de organizare şi funcţionare al oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară
Art. 1. – Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, denumit în continuare oficiul teritorial, se organizează şi funcţionează ca instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, denumită în continuare Agenţia Naţională.
Art. 2. – Oficiul teritorial se finanţează din sumele repartizate de Agenţia Naţională, conform prevederilor art. 9 alin. (4) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 3. – Rolul principal al oficiului teritorial este acela de a organiza şi coordona activitatea de cadastru, geodezie, topografie şi publicitate imobiliară, la nivel judeţean şi al Municipiului Bucureşti, urmărind aplicarea reglementărilor legale în aceste domenii.
Art. 4. – 21/06/2024 – Art. 4. – a fost modificat prin Ordin 741/2024
(1) Compartimentele funcţionale din cadrul oficiilor teritoriale sunt serviciile, birourile de cadastru şi publicitate imobiliară, birourile de relaţii cu publicul şi compartimentele.
(2) Compartimentele funcţionale ale căror funcţii de conducere sunt prevăzute la art. II alin. (1) din Legea nr. 15/2024 pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 îşi desfăşoară activitatea fără restricţii în ceea ce priveşte normativul de personal.
(3) Birourile de cadastru şi publicitate imobiliară şi birourile de relaţii cu publicul se organizează şi funcţionează conform arondării prevăzute la art. 3 alin. (3) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Compartimentele sunt structuri coordonate de salariaţi cu funcţii de execuţie, aflate în subordinea directă a directorului sau a şefului de serviciu.
(5) În cadrul oficiului teritorial se regăsesc următoarele tipuri de relaţii:
(6) Şefii compartimentelor funcţionale din cadrul oficiilor teritoriale au obligaţia de a prezenta lunar, în consiliul de conducere, rapoarte de activitate referitoare la îndeplinirea atribuţiilor specifice, precum şi la respectarea termenelor de soluţionare a lucrărilor.
(7) Oficiul teritorial poate stabili relaţii de colaborare cu alte autorităţi publice, organizaţii private, persoane fizice şi juridice, în limitele mandatului acordat de conducerea Agenţiei Naţionale.
Art. 5. – (1) În caz de absenţă din instituţie, precum şi în situaţia apariţiei unui conflict de interese, atribuţiile directorului oficiului teritorial vor fi îndeplinite de persoane cu funcţie de conducere, din care una va fi titular, iar cea de-a doua înlocuitorul persoanei titulare, care îndeplinesc condiţiile pentru această funcţie, desemnate prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, la propunerea directorului oficiului teritorial.
21/06/2024 – alineatul a fost modificat prin Ordin 741/2024
(2) Şefii compartimentelor funcţionale au obligaţia să delege, pe perioada absenţei lor din instituţie sau în situaţia apariţiei unui conflict de interese, doi salariaţi din subordine, care îndeplinesc condiţiile pentru ocuparea funcţiei şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar, din care unul va fi titular, iar cel de-al doilea înlocuitorul persoanei titulare, în condiţiile stabilite prin regulamentul intern al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau, după caz, al oficiilor teritoriale.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
21/06/2024 – alineatul a fost modificat prin Ordin 741/2024
(3) Pentru posturile vacante sau temporar vacante de conducere, cu excepţia postului de şef serviciu publicitate imobiliară, denumit în continuare registrator-şef, a postului de şef serviciu economic, denumit în continuare contabil-şef, şi a postului de şef serviciu cadastru, denumit în continuare inginerşef, directorul oficiului teritorial poate să desemneze o persoană din cadrul instituţiei, care îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei şi care nu a fost sancţionată disciplinar, să exercite, cu caracter temporar, funcţia de conducere, cu respectarea actelor normative în vigoare şi cu acordul prealabil al conducerii Agenţiei Naţionale.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
21/06/2024 – alineatul a fost modificat prin Ordin 741/2024
(4) Pe perioada exercitării funcţiei de conducere prevăzută la alin. (3), salariatul va beneficia de drepturile salariale aferente funcţiei de conducere.
(5) În mod excepţional şi justificat, directorul oficiului teritorial poate delega o parte dintre atribuţii unuia dintre şefii de compartimente, cu avizul favorabil al directorului general adjunct în subordinea căruia se află şi cu aprobarea directorului general al Agenţiei Naţionale.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
Art. 6. – Pentru activităţi cu caracter temporar se pot constitui, prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale sau, după caz, prin decizie a directorului oficiului teritorial comisii şi grupuri de lucru.
Art. 7. – (1) Oficiul teritorial îndeplineşte următoarele atribuţii:
05/10/2018 – litera a fost abrogată prin Ordin 1075/2018.
(2) Pe lângă atribuţiile prevăzute la alin. (1), oficiul teritorial îndeplineşte orice alte atribuţii specifice activităţii, prevăzute de alte acte normative.
Art. 8. – (1) Oficiul teritorial este condus de un director, numit prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, în condiţiile legii.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(2) «abrogat» Directorul oficiului teritorial este numit prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, în urma susţinerii unui concurs organizat, în condiţiile legii, de Agenţia Naţională şi are calitatea de angajat al oficiului teritorial.
05/10/2018 – alineatul a fost abrogat prin Ordin 1075/2018.
(3) Directorul oficiului teritorial conduce întreaga activitate a oficiului teritorial, pe care îl reprezintă în raporturile cu celelalte instituţii şi autorităţi publice centrale şi locale, cu persoanele fizice şi juridice române sau străine, precum şi în justiţie.
Art. 9. – (1) Directorul oficiului teritorial îndeplineşte următoarele atribuţii:
– angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor în limita creditelor bugetare repartizate şi aprobate şi a bunei gestiuni financiare;
– realizarea încasărilor;
– organizarea şi ţinerea la zi a contabilităţii şi prezentarea la termen a situaţiilor financiare asupra situaţiei patrimoniului aflat în administrare şi execuţiei bugetare;
– organizarea sistemului de monitorizare a programului de achiziţii publice,
– realizarea obiectivelor de investiţii aprobate în programul de investiţii, anexă la buget;
– organizarea evidenţei proiectelor derulate, inclusiv a indicatorilor aferenţi acestora;
21/06/2024 – litera a fost modificată prin Ordin 741/2024
05/10/2018 – litera a fost modificată prin Ordin 1075/2018
21/06/2024 – litera a fost modificată prin Ordin 741/2024
05/10/2018 – litera a fost modificată prin Ordin 1075/2018
05/10/2018 – litera a fost modificată prin Ordin 1075/2018
(2) În exercitarea atribuţiilor sale, directorul oficiului teritorial emite decizii.
(3) În cadrul serviciilor din organigrama prevăzută în anexa nr. 1 la prezentul ordin, directorul oficiului teritorial poate înfiinţa compartimente, cu acordul prealabil al directorului general al Agenţiei Naţionale.
21/06/2024 – alineatul a fost introdus prin Ordin 741/2024.
(4) În realizarea atribuţiilor sale, directorul oficiului teritorial poate delega atribuţiile funcţiei de director directorului adjunct.
21/06/2024 – alineatul a fost introdus prin Ordin 741/2024.
Art. 10. – (1) La nivelul oficiului teritorial se constituie un consiliu de conducere prin decizia directorului oficiului teritorial.
(2) Consiliul de conducere este alcătuit din director şi personalul cu funcţii de conducere aflat în subordinea directă a acestuia.
(3) Secretariatul consiliului de conducere este asigurat de o persoană desemnată de către directorul oficiului teritorial.
(4) La şedinţe poate fi invitat cu statut de observator, fără drept de vot şi liderul de sindicat, dacă organizaţia este constituită legal şi cu drept de reprezentativitate, conform prevederilor legale în materie.
Art. 11. – (1) Consiliul de conducere este un organism colectiv cu rol consultativ în luarea deciziilor referitoare la propunerile privind: structura organizatorică, stadiul îndeplinirii obiectivelor oficiului teritorial a realizării principalelor activităţi precum şi a fundamentării proiectului de buget de venituri şi cheltuieli al oficiului teritorial, a execuţiei bugetare, precum şi în ceea ce priveşte planul de pregătire profesională şi propunerile de premiere a angajaţilor.
(2) Consiliul de conducere se întruneşte în şedinţe lunare, sau ori de câte ori este nevoie, sub coordonarea directorului oficiului teritorial, iar în lipsa acestuia a persoanei desemnate să îl înlocuiască.
Art. 12. – 21/06/2024 – Art. 12. – a fost modificat prin Ordin 741/2024
Conducerea operativă a activităţilor specifice oficiului teritorial este realizată, după caz, de către:
Art. 13. – 21/06/2024 – Art. 13. – a fost modificat prin Ordin 741/2024
(1) Activitatea oficiilor teritoriale în domeniul verificării şi recepţiei documentaţiilor cadastrale este îndeplinită de către Serviciul Cadastru.
(2) Activitatea oficiilor teritoriale în domeniul fondului funciar este îndeplinită de către Serviciul/Compartimentul Fond Funciar, potrivit organigramei aprobate.
(3) Activitatea oficiilor teritoriale în domeniul înregistrării sistematice este îndeplinită de către Serviciul/Compartimentul Înregistrare Sistematică, potrivit organigramei aprobate.
Art. 14. – Atribuţiile şi competenţele în domeniul verificării şi recepţiei documentaţiilor cadastrale sunt următoarele:
21/06/2024 – litera a fost modificată prin Ordin 741/2024
21/06/2024 – litera a fost modificată prin Ordin 741/2024
Art. 15. – Atribuţiile şi competenţele în domeniul fondului funciar sunt următoarele:
05/10/2018 – litera a fost abrogată prin Ordin 1075/2018.
05/10/2018 – litera a fost abrogată prin Ordin 1075/2018.
21/06/2024 – litera a fost modificată prin Ordin 741/2024
Art. 16. – Atribuţiile şi competenţele în domeniul înregistrării sistematice sunt următoarele:
– pregătirea şi predarea datelor existente în bazele de date şi în arhive referitoare la imobilele din raza teritorială a oficiilor teritoriale;
– participarea la publicarea documentelor tehnice ale cadastrului şi soluţionarea cererilor de rectificare/contestaţiilor;
– verificarea şi recepţionarea lucrărilor de înregistrare sistematică şi a documentelor tehnice ale cadastrului;
– deschiderea cărţilor funciare şi arhivarea documentelor în arhiva Serviciului de Publicitate Imobiliară/Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară etc.
21/06/2024 – litera a fost modificată prin Ordin 741/2024
21/06/2024 – litera a fost modificată prin Ordin 741/2024
Art. 17. – 05/10/2018 – Art. 17. – a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(1) Serviciul cadastru este condus de un inginer- şef, încadrat în condiţiile legii, în urma susţinerii unui concurs sau examen organizat de Agenţia Naţională.
(2) Inginerul-şef este subordonat profesional directorului Direcţiei de cadastru şi geodezie din cadrul Agenţiei Naţionale, iar administrativ, atât faţă de directorului Direcţiei de cadastru şi geodezie, cât şi faţă de directorul oficiului teritorial.
(3) Inginerul-şef conduce, coordonează şi controlează activitatea desfăşurată de personalul Serviciului cadastru aflat în subordinea sa.
Art. 18. – «abrogat» 21/06/2024 – Art. 18. – a fost abrogat prin Ordin 741/2024.
În cadrul Serviciului Cadastru funcţionează Biroul Înregistrare Sistematică, condus de un şef birou, numit prin decizie a directorului oficiul teritorial în urma susţinerii unui concurs sau examen, organizat în condiţiile legii.
Art. 19. – 21/06/2024 – Art. 19. – a fost modificat prin Ordin 741/2024
În cadrul Serviciului/Compartimentului Înregistrare Sistematică pot fi încadraţi consilieri cadastru, registratori de carte funciară, asistenţi registratori principali, asistenţi registratori, tehnicieni cadastru, referenţi, precum şi referenţi şi consilieri cu atribuţii în domeniul economic şi în domeniul achiziţiilor publice, consilieri, consilieri juridici, subingineri cadastru şi şoferi.
Art. 20. – Activitatea oficiilor teritoriale în domeniul publicităţii imobiliare este îndeplinită de către Serviciul Publicitate Imobiliară.
Art. 21. – 21/06/2024 – Art. 21. – a fost modificat prin Ordin 741/2024
În domeniul publicităţii imobiliare, Serviciul Publicitate Imobiliară exercită următoarele atribuţii:
Art. 22. – (1) Serviciul publicitate imobiliară este condus de un registrator-şef, care este subordonat profesional directorului Direcţiei de publicitate imobiliară din cadrul Agenţiei Naţionale, iar administrativ, atât faţă de directorul Direcţiei de publicitate imobiliară, cât şi faţă de directorul oficiului teritorial.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(2) «abrogat» Registratorul de carte funciară este subordonat administrativ faţă de directorul oficiului teritorial.
05/10/2018 – alineatul a fost abrogat prin Ordin 1075/2018.
(3) Registratorul de carte funciară şi registratorul coordonator răspund pentru activitatea lor, în condiţiile legii, fiind subordonaţi profesional registratorului-şef în ceea ce priveşte respectarea reglementărilor speciale în materie de cadastru şi publicitate imobiliară, precum şi asigurarea practicii unitare la nivelul oficiului teritorial.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(4) Registratorul de carte funciară, registratorul coordonator şi registratorul-şef sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie, în condiţiile legii, prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale. Numirea acestora se face în urma susţinerii unui concurs organizat de Agenţia Naţională. Registratorul de carte funciară şi registratorul coordonator sunt salariaţi ai oficiului teritorial.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(5) Pentru posturile vacante sau temporar vacante de registrator-şef şi registrator coordonator, directorul general al Agenţiei Naţionale poate să numească, prin ordin, la propunerea Direcţiei de publicitate imobiliară, o persoană din cadrul Agenţiei Naţionale sau, după caz, al Serviciului publicitate imobiliară din cadrul oficiului teritorial respectiv, care să exercite această funcţie temporar şi care îndeplineşte condiţiile legale pentru ocuparea acesteia.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(6) «abrogat» Orice modificare intervenită în executarea contractului individual de muncă al registratorului-şef, al registratorului coordonator şi al registratorului de carte funciară, se face prin decizie a directorului oficiului teritorial, în condiţiile Codului Muncii.
05/10/2018 – alineatul a fost abrogat prin Ordin 1075/2018.
(7) Directorul general al Agenţiei Naţionale poate delega, prin ordin, asistenţilor-registratori principali atribuţiile registratorilor, la propunerea registratorului-şef şi cu avizul Direcţiei de publicitate imobiliară din cadrul Agenţiei Naţionale.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(8) Delegarea sau detaşarea registratorului de carte funciară şi a registratorului coordonator la o altă instituţie subordonată Agenţiei Naţionale se dispune, în condiţiile legii, de către directorul oficiului teritorial, la propunerea registratorului-şef, cu avizul directorului Direcţiei de publicitate imobiliară.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(9) «abrogat» Registratorul-şef este subordonat administrativ directorului oficiului teritorial şi este coordonat, monitorizat şi controlat din punct de vedere profesional de către directorul Direcţiei de Publicitate Imobiliară;
05/10/2018 – alineatul a fost abrogat prin Ordin 1075/2018.
(10) «abrogat» Activitatea registratorului – şef şi a angajaţilor Serviciului Publicitate Imobiliară poate fi verificată administrativ, în ceea ce priveşte respectarea termenelor instituite de lege, de către directorul oficiului teritorial, în conformitate cu codul controlului intern managerial al entităţilor publice.
05/10/2018 – alineatul a fost abrogat prin Ordin 1075/2018.
Art. 23. – (1) Registratorul de carte funciară, registratorul coordonator şi registratorul-şef îşi desfăşoară activitatea cu respectarea prevederilor legale, fiind independenţi decizional în ceea ce priveşte emiterea încheierii de carte funciară.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(2) Sesizarea comisiei de disciplină în legătură cu fapte săvârşite de registratorul de carte funciară şi registratorul coordonator este necesar a fi avizată de către directorul Direcţiei de publicitate imobiliară în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării la Agenţia Naţională.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(3) În situaţia în care avizul menţionat la alin. (2) nu se regăseşte pe sesizarea formulată, preşedintele comisiei de disciplină este obligat să solicite directorului Direcţiei de Publicitate Imobiliară avizul scris, ca urmare a comunicării sesizării către acesta.
(4) «abrogat» În cazuri bine justificate, directorul oficiului teritorial poate solicita directorului Agenţiei Naţionale desemnarea unei persoane din cadrul Direcţiei de Publicitate Imobiliară pentru a face parte din comisia de disciplină care cercetează abaterile disciplinare a persoanelor prevăzute la alin. (2).
05/10/2018 – alineatul a fost abrogat prin Ordin 1075/2018.
(5) «abrogat» Raportul de evaluare al registratorului -şef cuprinde evaluarea profesională comunicată de către Direcţia de Publicitate Imobiliară şi evaluarea administrativ ă întocmită de directorul oficiului teritorial, cuprinse într-un singur raport de evaluare, aprobat de directorul general adjunct care coordonează activitatea de publicitate imobiliară.
05/10/2018 – alineatul a fost abrogat prin Ordin 1075/2018.
(6) Raportul de evaluare a registratorului coordonator cuprinde evaluarea atât pe plan profesional, cât şi administraţi, este întocmit de registratorul-şef şi aprobat de directorul oficiului teritorial.
(7) Raportul de evaluare a registratorului de carte funciară cuprinde evaluarea atât pe plan profesional, cât şi administrativ şi este întocmit de către registratorul coordonator şi/sau registratorul – şef şi aprobat de directorul oficiului teritorial.
Art. 24. – (1) În subordinea oficiilor teritoriale, la nivelul fiecărei circumscripţii judecătoreşti funcţionează unul sau mai multe birouri de cadastru şi publicitate imobiliară, denumite birouri teritoriale sau, după caz, birouri de relaţii cu publicul, înfiinţate conform legii.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(11) Birourile de cadastru şi publicitate imobiliară efectuează operaţiunile de cadastru şi publicitate imobiliară cu privire la imobilele aflate în unităţile administrativ-teritoriale arondate.
05/10/2018 – alineatul a fost introdus prin Ordin 1075/2018.
(12) Birourile de relaţii cu publicul sunt competente să efectueze operaţiunile de înregistrare a cererilor, de eliberare a documentelor şi, după, caz, de soluţionare a cererilor de eliberare a extraselor de carte funciară.
05/10/2018 – alineatul a fost introdus prin Ordin 1075/2018.
(2) Birourile teritoriale realizează activitatea de recepţie a documentaţiilor cadastrale acolo unde îşi desfăşoară activitatea şi un consilier de cadastru, efectuează înscrierea în cartea funciară, precum şi alte activităţi specifice de cadastru şi publicitate imobiliară.
(3) Birourile teritoriale sunt conduse de un registrator coordonator, aflat în subordinea registratorului-şef.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
21/06/2024 – alineatul a fost modificat prin Ordin 741/2024
(4) În aplicarea dispoziţiilor art. 22 alin. (1) din Lege, registratorul de carte funciară este competent să soluţioneze cereri de înscriere înregistrate la nivelul oricărui birou teritorial din cadrul oficiului teritorial.
(5) În funcţie de volumul şi complexitatea lucrărilor din cadrul fiecărui birou teritorial, directorul oficiului teritorial poate dispune, prin decizie, cu avizul directorului Direcţiei de cadastru şi geodezie şi al Direcţiei de publicitate imobiliară din cadrul Agenţiei Naţionale, asupra numărului de consilieri de cadastru şi registratori de carte funciară ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestora.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(6) Controlul activităţii de specialitate a consilierilor de cadastru, care realizează activitatea de recepţie la nivelul birourilor teritoriale, este realizat de către inginerul – şef.
(7) În situaţia în care compartimentul de cadastru şi publicitate imobiliară din cadrul biroului de cadastru şi publicitate imobiliară funcţionează fără consilier de cadastru, recepţia documentaţiilor cadastrale se face la oficiul teritorial.
(8) După efectuarea recepţiei, oficiul teritorial restituie biroului de cadastru şi publicitate imobiliară documentaţia recepţionată, în vederea înscrierii în cartea funciară, potrivit fluxului de lucru integrat cadastru – carte funciară stabilit. Eliberarea documentelor se face prin biroul teritorial la care se depune cererea de recepţie a documentaţiei cadastrale şi înscriere în cartea funciară.
(81) Cererile de recepţie şi/sau înscriere în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară înregistrate la biroul de relaţii cu publicul se soluţionează la biroul teritorial de la reşedinţa de judeţ, iar eliberarea documentelor rezultate se efectuează la biroul de relaţii cu publicul în cadrul căruia au fost înregistrate, care, ulterior soluţionării/eliberării, le va restitui, în vederea arhivării, biroului teritorial.
05/10/2018 – alineatul a fost introdus prin Ordin 1075/2018.
(9) În toate cazurile arhivarea cererilor se face la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară.
(10) Birourile teritoriale formulează răspunsurile la petiţiile/sesizările referitoare la activitatea specifică de cadastru şi publicitate imobiliară.
21/06/2024 – alineatul a fost modificat prin Ordin 741/2024
Art. 25. – 05/10/2018 – Art. 25. – a fost modificat prin Ordin 1075/2018
Biroul de cadastru şi publicitate imobiliară sau, după caz, Biroul de relaţii cu publicul poate avea următoarele compartimente:
Art. 26. – (1) Pentru compartimentul de primire şi înregistrare a dosarelor, la biroul teritorial se asigură o încăpere separată de spaţiul destinat arhivei.
(2) Spaţiul destinat acestui compartiment este singurul în care este permis accesul publicului şi numai în timpul unui program stabilit.
(3) Activităţile care se desfăşoară în cadrul acestui spaţiu sunt:
(4) În cadrul compartimentelor prevăzute la art. 25 alin. (1) lit. b) şi c) este interzis accesul altor persoane în afara personalului de specialitate din cadrul biroului teritorial.
(5) Personalului de specialitate îi este interzis să ofere informaţii în legătură cu dosarele aflate în curs de soluţionare şi să furnizeze date şi informaţii la care au acces.
(6) «abrogat» În situaţia în care în circumscripţia unei judecătorii nu există un birou de cadastru şi publicitate imobiliară, se va înfiinţa un birou de relaţii cu publicul în care îşi va desfăşura activitatea minim un referent cu atribuţii de casier, care va primi documentaţiile, le va transmite oficiului teritorial pentru soluţionare şi le va elibera în termenul legal.
05/10/2018 – alineatul a fost abrogat prin Ordin 1075/2018.
Art. 27. – (1) Arhiva biroului de cadastru şi publicitate imobiliară sau, după caz, a biroului de relaţii cu publicul este organizată ca un spaţiu separat, destinat depozitării cărţilor funciare, a documentelor care au stat la baza efectuării operaţiunilor de carte funciară, a registrelor specifice precum şi a oricăror documente gestionate de către acestea în vederea desfăşurării activităţii specifice.
(2) Arhiva biroului de cadastru şi publicitate imobiliară sau, după caz, a biroului de relaţii cu publicul este în responsabilitatea unui referent cu atribuţii de arhivă, care răspunde de păstrarea în bune condiţii a documentelor prevăzute la alin. (1), sub coordonarea registratorului coordonator sau, după caz, a registratorului-şef. În cazul oficiilor teritoriale cu structuri distincte de arhivă, referentul predă la sfârşitul anului arhiva gestionată departamentului specializat.
21/06/2024 – alineatul a fost modificat prin Ordin 741/2024
(3) Cărţile funciare în format analog, pe localităţi, sunt grupate pe unităţi administrativ- teritoriale: comună, oraş, municipiu.
(4) În scopul asigurării unui circuit continuu şi în deplină siguranţă a documentelor aflate în arhiva biroului de cadastru şi publicitate imobiliară sau, după caz a biroului de relaţii cu publicul, referentul consemnează în registrul de arhivă sau de depozit unităţile arhivistice depozitate care se scot din arhivă. Scoaterea din arhivă a documentelor se realizează sub semnătură, pe baza cererilor înregistrate în registrul general de intrare.
(5) Registrul de arhivă sau de depozit cuprinde următoarele rubrici: numărul curent al documentelor scoase din arhivă, data, numele şi prenumele petentului, numărul şi denumirea comunei, oraşului sau municipiului aferente cărţii funciare solicitate, numărul actului solicitat, data ieşirii din arhivă, data reintrării în arhivă, persoana responsabilă din cadrul biroului teritorial care a solicitat documentul, semnătura, observaţii.
(6) Referentul se îngrijeşte şi răspunde de păstrarea şi completarea tuturor rubricilor acestui registru.
Art. 28. – (1) Directorul oficiului teritorial poate stabili prin decizie, la propunerea şefilor compartimentelor funcţionale:
Art. 29. – 21/06/2024 – Art. 29. – a fost modificat prin Ordin 741/2024
(1) Activitatea oficiilor teritoriale în domeniul economic se desfăşoară în cadrul Serviciului Economic, potrivit organigramei aprobate.
(2) Serviciul Economic exercită atribuţii în domeniile economic şi al achiziţiilor publice.
(3) În domeniul economic, Serviciul Economic îndeplineşte următoarele atribuţii:
ş) derularea etapei de regularizare a sumelor încasate de notarii publici în numele şi pe seama Agenţiei Naţionale şi nevirate în termenul legal;
ţ) calcularea şi urmărirea recuperării în termenele legale a debitelor instituţiei;
(4) În domeniul achiziţiilor publice Serviciul Economic îndeplineşte următoarele atribuţii:
– avizarea referatelor de necesitate întocmite de compartimentul solicitant;
– sprijinirea compartimentelor de specialitate, în elaborarea caietelor de sarcini;
– întocmirea şi avizarea contractelor de achiziţie;
(5) Atribuţiile în domeniul achiziţiilor publice sunt duse la îndeplinire de către persoanele care au stabilite aceste atribuţii în fişa postului sau, după caz, de persoane desemnate prin decizia directorului.
(6) Serviciul Economic formulează răspunsurile la petiţiile/sesizările referitoare la activitatea specifică.
Art. 30. – 21/06/2024 – Art. 30. – a fost modificat prin Ordin 741/2024
(1) Serviciul Economic este înfiinţat în subordinea directorului oficiului teritorial şi este coordonat, monitorizat şi controlat, din punct de vedere metodologic, de către Direcţia Economică şi, după caz, de Direcţia Achiziţii Publice din cadrul Agenţiei Naţionale.
(2) Serviciul Economic este condus de un contabil-şef, care este subordonat profesional directorului Direcţiei Economice din cadrul Agenţiei Naţionale, iar administrativ, atât faţă de directorul Direcţiei Economice, cât şi faţă de directorul oficiului teritorial.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat anterior prin Ordin 1075/2018
(3) Contabilul-şef este încadrat în urma susţinerii unui concurs sau examen organizat în condiţiile legii.
05/10/2018 – alineatul a fost introdus prin Ordin 1075/2018.
(4) Contabilul-şef conduce, coordonează şi controlează activitatea desfăşurată de personalul din subordine. Contabilul-şef este răspunzător pentru desfăşurarea întregii activităţi din domeniul economic şi buna gestionare a patrimoniului, precum şi pentru integritatea bunurilor din cadrul oficiului teritorial în care îşi are locul muncii.
05/10/2018 – alineatul a fost introdus prin Ordin 1075/2018.
Art. 31. – 21/06/2024 – Art. 31. – a fost modificat prin Ordin 741/2024
Activitatea juridică, respectiv cea de resurse umane sunt realizate de către structura cu atribuţii în acest sens, conform organigramelor aprobate.
Art. 32. – 21/06/2024 – Art. 32. – a fost modificat prin Ordin 741/2024
(1) Structura cu atribuţii în domeniul juridic îndeplineşte următoarele atribuţii:
(2) Structura cu atribuţii în domeniul resurselor umane îndeplineşte următoarele atribuţii:
(3) Structura cu atribuţii în domeniul activităţii de soluţionare a petiţiilor şi de secretariat îndeplineşte următoarele atribuţii:
(4) Directorul oficiului teritorial poate înfiinţa Serviciul Relaţii cu Publicul, temeinic justificat, cu acordul prealabil al directorului general al Agenţiei Naţionale, funcţia de conducere aferentă rezultând din transformarea unei funcţii de şef birou. În cazul oficiilor teritoriale care vor înfiinţa Serviciul Relaţii cu Publicul, activitatea de soluţionare a petiţiilor va fi preluată de Serviciul Relaţii cu Publicul.
Art. 33. – (1) Directorul oficiului teritorial poate înfiinţa un compartiment pentru interogarea bazei de date, în cadrul structurilor prevăzute în organigramă sau în subordinea sa directă.
21/06/2024 – alineatul a fost modificat prin Ordin 741/2024
(2) Compartimentul interogare bază de date exercită următoarele atribuţii:
Art. 34. – (1) Directorul oficiului teritorial poate înfiinţa un compartiment funcţional distinct în scopul arhivării documentelor create şi deţinute de către oficiul teritorial, în cadrul structurilor prevăzute în organigramă sau în subordinea sa directă.
21/06/2024 – alineatul a fost modificat prin Ordin 741/2024
(2) Compartimentul arhivă exercită următoarele atribuţii:
Art. 341. – 21/06/2024 – Art. 34^1 . – a fost introdus prin Ordin 741/2024.
(1) În cazul oficiilor teritoriale care au în statul de funcţii minimum 100 de posturi, directorul oficiului teritorial poate înfiinţa postul de director adjunct instituţie subordonată, temeinic justificat, prin transformarea unui post de conducere, cu acordul prealabil al directorului general al Agenţiei Naţionale, post care se va regăsi în statul de funcţii al oficiului teritorial.
(2) Funcţia de director adjunct poate fi ocupată de persoane care au studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul: drept, economic, inginerie geodezică sau de persoane cu studii superioare de lungă durată în domeniul ştiinţelor administrative.
(3) Atribuţiile şi responsabilităţile directorului adjunct se stabilesc prin fişa postului. Directorul adjunct va avea în coordonare şi conducere minimum două servicii, cu excepţia Serviciului Cadastru şi a Serviciului Publicitate Imobiliară.
Art. 35. – (1) În cadrul oficiilor teritoriale îşi desfăşoară activitatea specialişti GIS/IT care au calitatea de angajaţi ai Agenţiei Naţionale – Direcţia Informatică, fiind subordonaţi directorului acestei direcţii.
(2) Specialiştii GIS/IT colaborează cu compartimentele funcţionale din cadrul oficiului teritorial în care îşi desfăşoară activitatea, în vederea asigurării continuităţii activităţilor oficiilor teritoriale şi structurilor subordonate.
18/06/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 381/2018
(3) «abrogat» Specialiştii GIS/IT fac parte din comisiile de verificare şi recepţie a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor, constituite prin decizie a directorilor oficiilor teritoriale.
18/06/2018 – alineatul a fost abrogat prin Ordin 381/2018.
(4) Directorul oficiului teritorial poate sesiza directorul Direcţiei Informatice cu privire la eventualele deficienţe ale activităţii specialistului GIS/IT.
(5) Directorul oficiului teritorial confirmă condica de prezenţă pentru salariaţii menţionaţi la alin. (1) şi o transmite Compartimentului Resurse Umane şi Pregătire Profesională din cadrul Agenţiei Naţionale, prin intermediul persoanei responsabile cu activitatea de resurse umane din cadrul oficiului teritorial/Centrului Naţional de Cartografie, în prima zi lucrătoare a lunii următoare.
(6) Planificarea concediului legal de odihnă a specialiştilor GIS/IT, precum şi cererile de concediu aprobate se transmit spre ştiinţă oficiilor teritoriale de către Direcţia informatică.
18/06/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 381/2018
(7) «abrogat» Cererea de efectuare a concediilor de odihnă a specialiştilor GIS/IT este avizată de directorul oficiului teritorial.
18/06/2018 – alineatul a fost abrogat prin Ordin 381/2018.
(8) «abrogat» Direcţia Informatică va comunica oficiului teritorial persoana care va îndeplini atribuţiile specifice pe perioada efectuării concediului de odihnă sau a altor concedii de către specialistul GIS/IT titular.
18/06/2018 – alineatul a fost abrogat prin Ordin 381/2018.
Art. 36. – (1) Nerespectarea prevederilor prezentului regulament constituie abatere disciplinară.
(2) Comisia de disciplină constituită la nivelul oficiului teritorial soluţionează sesizările privind abaterile disciplinare săvârşite de personalul propriu, inclusiv de registratorii de carte funciară şi de salariaţii cu funcţii de conducere, cu excepţia celor prevăzuţi la art. II alin. (1) din Legea nr. 185/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2018 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996.
05/10/2018 – alineatul a fost modificat prin Ordin 1075/2018
(3) Comisia de disciplină constituită la nivelul Agenţiei Naţionale poate soluţiona, în cazuri bine justificate, la solicitarea directorului oficiului teritorial, sesizarea împotriva unui salariat cu funcţie de conducere. Preşedintele comisiei de disciplină din cadrul Agenţiei Naţionale decide dacă declinarea competenţei este justificată.